خانه / وبلاگ / سکته مغزی

سکته مغزی

سکته مغزی
5
(2)

امروزه یکی از دلایل شایع مرگ و میر سکته مغزی می باشد سکته مغزی یک وضعیت تهدید کننده زندگی است. اما با شناخت علائم آن، می توانیم به سرعت  از آمبولانس خصوصی که دارای متخصصین و کارشناسان باتجربه هستند، درخواست کمک کنیم و شانس زنده ماندن و بهبودی بیمار را به میزان قابل توجهی افزایش دهیم که در ادامه با این عوامل آشنا خواهیم شد.

سکته مغزی چگونه رخ می دهد؟

سکته مغزی بیماری جدی است که تهدیدی برای زندگی فرد می باشد. این بیماری در اثر اختلال ناگهانی و موضعی جریان خون و نارسایی جریان آن به نواحی مربوط به مغز ایجاد می شود.

انواع سکته مغزی کدامند؟

این بیماری براساس نوع و شرایط فرد با علائم و عوارض مختلف رخ می دهد.

 

سکته مغزی ایسکمیک

ایست مغزی ایسکمیک بسته شدن خون رسانی به ناحیه خاصی از بافت مغز است. این ممکن است در نتیجه تغییرات ساختاری، به عنوان مثال تصلب شرایین، در دیواره عروق مغز رخ دهد، که در طول سال ها در نتیجه وجود عوامل خطر رشد می کند. تقریبا 90 درصد افراد به این نوع سکته یعنی ایسکمیک دچار می شوند.

 

سکته هموراژیک

سکته مغزی هموراژیک در اثر پارگی دیواره شریان مغزی و ریختن خون به بیرون از رگ ایجاد می‌شود و باعث آسیب به مغز در مجاورت آن می‌شود.

 

مینی سکته مغزی

سکته کوتاه عامیانه است نام حمله ایسکمیک گذرا این بدان معناست که مغز مقدار لازم خون را برای عملکرد دریافت نکرده است. پس ایسکمی گذرا است.

اما گذرا بودن پدیده به معنای خطرناک نبودن آن نیست. وقوع یک سکته کوچک ممکن است، نشان دهنده مشکلات جدی تری برای سلامتی باشد و حتی پیشروی یک سکته مغزی جدی باشد.

 

سکته مغزی

علائم سکته مغزی

  • ممکن است در درک گفتار دچار مشکل شوید یا در صحبت کردن دچار اشکال شوید.
  • بی حسی، ضعف یا فلج ناگهانی صورت، بازو یا پا ممکن است رخ دهد. اغلب فقط یک طرف بدن تحت تأثیر قرار می گیرد. سعی کنید همزمان هر دو دست را بالای سر خود ببرید. اگر یک دست شروع به افتادن کند، ممکن است دچار سکته شده باشید.
  • یکی دیگر از علائم این است که وقتی سعی می کنید لبخند بزنید، یک طرف صورت شما آویزان می شود.
  • ممکن است به طور ناگهانی در میدان دید خود در یک یا هر دو چشم لکه های تیره و تاری مشاهده کنید یا ممکن همه چیز را به صورت دوتایی ببینید.
  • سردرد ناگهانی و شدید، که ممکن است با استفراغ، سرگیجه یا تغییر هوشیاری همراه باشد.
  • مشکل در راه رفتن ممکن است زمین بخورید یا تعادل خود را از دست بدهید، همچنین ممکن است دچار سرگیجه ناگهانی یا از دست دادن تعادل شوید.

نشانه ها و علائم سکته مغزی خاموش

 

  • مشکلات تعادل
  • افتادن مکرر فرد (سست شدن پا ها)
  • نشت ادرار
  • تغییرات خلق و خوی
  • کاهش توانایی تفکر

 

سکته مغزی

اگر مشکوک هستید که فردی در حضور شما ممکن است سکته کرده باشد، بررسی کنید:

  • گفتار دشوار، از آن ها بخواهید یک عبارت ساده را تکرار کنند. آیا گفتار نامفهوم یا عجیب است ؟
  • دست رو به پایین، از فرد بخواهید هر دو دست خود را بالا بیاورد. یک دستش پایین میاد؟ یا شاید او نمی تواند یک دستش را بلند کند؟
  • عدم تقارن دهان، از آن شخص بخواهید لبخند بزند. آیا یک طرف صورت می افتد؟
  • تاری دید، بپرسید که آیا او می تواند به وضوح ببیند.
  • در این مواقع زمان بسیار حیاتی می باشد. در صورت مشاهده هر یک از این علائم بلافاصله با آمبولانس تماس بگیرید.
  • منتظر توقف علائم خود نباشید. هرچه دیر تر اقدام به درمان کنید، خطر آسیب مغزی و ناتوانی بیشتر می شود.

بیشتر بخوانید: سکته قلبی

عوارض سکته مغزی

وقتی سلول های عصبی حتی برای چند دقیقه از اکسیژن محروم شوند، می میرند و هرگز بازسازی نمی شوند با این حال، مغز تا حدی ظرفیت سازگاری دارد. سلول‌های عصبی سالم گاهی اوقات می‌توانند عملکرد سلول‌های مرده را در صورت تحریک توسط تمرینات مختلف به عهده بگیرند.

عواقب بروز سکته مغزی بستگی به میزان آسیبی دارد که به نواحی مغز وارده شده است و چه عملکردهایی را کنترل می کند. پس از سکته مغزی، برخی از افراد ممکن است در صحبت کردن یا نوشتن  و حافظه دچار مشکل شوند. همچنین ممکن است دچار فلج شدن اعضای بدن به میزان کم یا زیاد شوند.

عوارض پس از ایست مغزی می تواند بسیار جدی باشد. متأسفانه برخی از بیماران (حدود یک سوم افراد مبتلا به سکته مغزی) نمی توانند نجات پیدا کنند.

رایج ترین مشکلات و عوارض عبارتند از:

  • ناتوانی حرکتی
  • اختلالات شناختی (مانند حافظه یا تمرکز)
  • اختلالات عاطفی (مانند افسردگی)
  • مشکلات سیستمیک (مانند زخم بستر، مشکلات دستگاه ادراری، ذات الریه، و حتی مشکلات نعوظ)

روش های پیشگیری از سکته مغزی

بیایید مراقب رگ های خونی خود باشیم و در این صورت نه تنها خطر ایست مغزی را کاهش می دهیم، بلکه از قلب در برابر حمله قلبی محافظت می کنیم. کاهش فشار خون، کاهش وزن اضافی، ورزش، محدود کردن گوشت قرمز، الکل و ترک سیگار به پیشگیری از سکته کمک می کند.

 

سکته مغزی

درمان سکته مغزی

در درمان سکته مغزی، زمان بسیار مهم است.  هر چه زودتر بیمار در بیمارستان بستری شود، شانس بهبودی کامل او بیشتر می شود. هنگامی که ایست مغزی از جانب متخصص مغز و اعصاب تایید شد و ماهیت آن (هموراژیک یا ایسکمیک) با توموگرافی کامپیوتری یا با تصویربرداری رزونانس مغناطیسی مشخص می شود. علاوه بر این، آزمایش‌های دیگری نیز برای تعیین علت ایست مغزی انجام می‌شود: الکتروکاردیوگرام (ECG)، معاینه رادیولوژیکی (اشعه ایکس) قفسه سینه، سونوگرافی داپلر عروق خونی جمجمه، اکوکاردیوگرافی قلب و در موارد مشکوک به صرع، الکتروانسفالوگرافی. (EEG). اگر علت سکته مغزی ایسکمی باشد، از داروهایی برای بهبود گردش خون و رفع انسداد (ترومبولیز) یا برداشتن لخته با جراحی (ترومبکتومی) استفاده می شود. وقتی با یک سکته هموراژیک روبرو هستیم، روش اصلی درمان، جراحی مغز و اعصاب است

.

چه زمانی با آمبولانس تماس بگیرید؟

در صورت مشاهده هر گونه علائم سکته مغزی، حتی اگر به نظر می رسد که علائم آن به طور کلی ناپدید می شوند، فوراً به پزشک مراجعه کنید.

 

از پژواک درمان کمک بگیرید

همانطور که مطرح شد سکته مغزی باعث خیلی از ناتوانی ها می شود و فرد  باید روند بهبودی طولانی را طی کند به همین دلیل پژواک درمان با در اختیار گذاشتن خدمات پزشکی در منزل برای شما عزیزان اعزام پرستار در منزل، اعزام آمبولانس خصوصی و ویزیت پزشک در منزل، فیزیوتراپی در منزل، ازمایش در منزل و… را راحت نموده است.

 

در اینستاگرام پژواک درمان با ما همراه باشید.

این مطلب مفید بود؟

5 / 5. تعداد 2

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *